Suedia este considerata una dintre cele mai prospere tari din Uniunea Europeana, cu o economie mare si stabila, standarde sociale inalte si conditii optime pentru activitatea profesionala. Dezvoltarea cu succes a statului a fost posibila in mare masura prin introducerea de inovatii si prin producerea de produse de inalta tehnologie. In ciuda nivelului ridicat al concurentei, mii de antreprenori straini incearca sa deschida o afacere in Suedia in domeniul IT.

Munca si viata in Suedia atrag un numar impresionant de migranti din diferite tari. Cu toate acestea, nu fiecare specialist poate conta pe un loc de munca. In plus, Suedia este un statcu trai foarte scump pentru si preturi si taxe mari. Pe de alta parte, universitatile suedeze ofera o educatie de inalta calitate, o infrastructura excelenta si una dintre cele mai bune sisteme medicale din lume. Sa aflam mai departe ce profesii sunt solicitate in Suedia in 2019.

Piata fortei de munca in Suedia

Somajul in Suedia nu depaseste 5,5%, iar rata de ocupare a fortei de munca atinge 70%. In acelasi timp, din cele 94 mii de noi locuri de munca de anul trecut, aproximativ 74 mii au fost date la straini. Cel mai adesea, migrantii s-au angajat in educatie, ingrijire siasistenta medicala, precum si in sectorul industrial. Cu toate acestea, astazi aproximativ 353 de mii de locuitori se afla oficial pe lista de someri, iar populatia Suediei este de aproximativ 10 milioane de locuitori. Potrivit expertilor locali, in 2018-2019 numarul de angajati va creste cu 145.000 de persoane.

Angajarea legala in Suedia pentru strainii din tarile non UE, inclusiv moldoveni, prevede indeplinirea anumitor conditii. De exemplu, cetatenii Suediei si altor state membre ale UE nu ar trebui sa solicite acest post vacant cel putin 10 zile. In plus, solicitantul este obligat sa gaseasca un loc de munca in avans sa semneze un contract, sa solicite un permis de munca, sa-si deschida o viza si sa obtina un permis de sedere suedez. Avand in vedere nivelul ridicat al concurentei, profesia dorita de strain trebuie sa fie foarte populara in Suedia.

In Suedia nu exista salariu minim. Salariile sunt fixate in acorduri colective intre sindicate si angajatori separat pentru fiecare sector al economiei. In general, chiar si munca necalificata este platita foarte decent – cel putin 2 mii de euro pe luna. Potrivit Biroului Statistic Suedez, salariul mediu in Suedia in 2019 este de 38,2 mii de coroane pe luna (aproximativ 3,6 mii de euro). Dupa plata impozitelor, raman 2,6 mii de euro. Munca in Stockholm este platita cu aproximativ 3,3 mii de euro dupa plata impozitelor.

Cele mai populare profesii din Suedia

Cele mai populare profesii din Suedia in 2019 se refera la sectorul serviciilor, tehnologia informatiei si inovatiilor, medicina, constructie, educatia si cercetarea. Intr-o anumita masura, munca sezoniera la ferme, de exemplu, colectarea fructelor de padure si ciuperci, este populara printre cetatenii non UE si migranti.

Agentia Suedeza pentru Imigrari, in coordonare cu serviciul de ocupare a fortei de munca si cu Ministerul Afacerilor Externe, publica anual o lista a profesiilor pentru care exista o mare cerere in Suedia. In acest an, lista cuprinde 189 de articole in diverse sfere. Tabelul de mai jos cuprinde lista cu cele mai cautate profesii.

Lista profesiilor cerute in Suedia in 2019
1. Moase
2. Barman
3. Doctor (diverse specialitati)
4. Sofer (autobuz, camion, tramvai, taxi)
5. Inginer (diferite specialitati)
6. Taietor de paduri
7. Asistenta
8. Macelar
9. Bona
10. Coafor
11. Brutar
12. Bucatar
13. Programator
14. Instalator
15. Asistent social
16. Dentist
17. Constructor(diferite specialitati)
18. Ambalator
19. Profesor
20. Farmacist

Nota. Informatiile se bazeaza pe informatiile oficiale furnizate de Agentia Suedeza pentru Imigrari.

In concluzie, sa mentionam ca, alaturi de vecinii sai – Finlanda si Norvegia, Regatul Suediei este pe lista celor mai fericite tari din lume. Aceasta este o tara foarte frumoasa, cu un nivel ridicat de trai, o ecologie excelenta si o natura minunata.

Locuri de munca Suedia

Piata fortei de munca in Suedia