Cred ca a sosit momentul sa publicam ultimele mesaje primite de la romanii din Uppsala sau care si-ar dori sa ajunga in acest oras din Suedia. Chiar daca dupa standardele romanesti Uppsala este un oras mic, avand doar putin peste 140 de mii de locuitori, este al patrulea ca marime din Suedia si pot spune ca este destul de aglomerat, fiind un oras universitar. Cine nu a auzit pana acum de celebra Universitate din Uppsala? Multi romani sunt aici ca sa studieze, iar eu nu pot decat sa-i admir, maia les daca au inceput deja sa cunoasca limba suedeza.

Romanii din Uppsala – Forum

Desi multi nu sunt de acord, eu cred ca limba suedeza este un dialect al limbii daneze sau norvegiene – sau viceversa – caci daca stii una te intelegi perfect cu restul populatiei din tarile scandinave. Fiind vorbita de cei mai multi scandinavi ar trebui sa fie considerata mai importanta decat norvegiana sau daneza, insa asta este o alta discutie. Sa revenim la mesajele primite in ultima saptamana:

Buna ziua! Ma numesc Dorina Caplescu, sunt din Bucuresti dar locuiesc momentan la Roma, Italia. De circa 10 ani muncesc aici si fac un Job de asistenta la batrani. Nu stiu care este situatia acolo in Suedia, am vazut un reportaj intamplator facut de Pro TV si mi-am zis: de ce nu? Vreau insa sa ma informez cu privire la viata imigrantului in Suedia si mai ales cat este de dificil sa-ti gasesti un loc de munca acolo. Daca puteti sa-mi semnalati vreun Site cu job-uri mi-ar prinde bine. Am inteles ca este f necesar sa stii limba suedeza cum este dealtfel peste tot dar ca se poate si cu lb engleza. Va raman indatorata daca mi-ati semnala cate ceva din cele cerute in mesajul meu. Toate bune! Dorina.

 

Romanii din Uppsala

Romanii din Uppsala – Forum