Jönköping este un orasel din Suedia unde locuiesc aproximativ 90 de mii de locuitori, iar de la un prieten student la universitatea din orasul suedez am inteles ca exista si o mica comunitate de romani. Daca ne luam insa dupa ceea ce zice WikiPedia in limba engleza, in 2013 aici locuiau doar putin peste 60.000 de locuitori, asa ca am sa arunc o privire chiar pe pagina tarii, Suedia. Culmea ca pagina in limba suedeza este si mai saraca ca cea in limba romana, inteleg de aici ca nu sunt ei prea incantati de oferta de pe Wikipedia.

Romanii din Jönköping

In regiunea Jönköping avem 10 orase mai importante – sau poate sunt zece cu totul, caci daca cel mai mic dintre acestea are doar 5.452 d elocuitori, un fel de sat de la noi, ce ar mai putea fi sub? Este vorba de micutul orasel Mullsjö si daca nu m-as teme de frig, va jur ca ma mutam acolo fara sa clipesc. Acesta este si momentul in care deschidem rubrica comunitatilor de romani din Suedia pe site-ul nostru. Privit poza si ziceti ce parere avesti despre un orasel ca acesta?

Evident ca sunt putine case dar se vede diferenta fata de un sat romansec. Lumea confunda arhitectura sateasca cu disconfortul, ceea ce evident nu e tot aia. Una este sa avem case cu aspect arhitectonic ca la noi in Romania, alta este sa avem acoperisul darapanat si sa nu ai canalizare, nu-i asa?

Deci, daca esti roman si te-ai stabilit in zona Jönköping-ului, nu ita sa ne dai un semn de viata, sa stim cum putem sa te ajuta, sau pur si simplu sa spunem si altor romani ca sunteti acolo si abia asteptati sa iesiti la o bere!

Mullsjö Suedia

Romanii din Jönköping