Angajarea oficială in Suedia cere de la solicitantii din tari non UE, cum ar fi, de exemplu Republica Moldova si Ucraina, sa obtina o autorizatie speciala din partea autoritatilor suedeze. Pentru a elabora acest document, un angajator local trebuie sa fie foarte interesat de serviciile unui specialist strain. Una dintre conditiile importante pentru aceasta este ca suedezii si cetatenii UE sa nu aplice pentru aceste posturi vacante cel putin un termen de zece zile .

Termenul de examinare a documentelor pentru eliberarea permisului de munca in Suedia poate fi prelungit pe o durata de 2-5 luni. In cazul angajarii pentru o perioada mai mare de 3 luni, unui strain i se elibereaza un permis de sedere pentru o perioada maxima de 2 ani, cu dreptul de reinnoire ulterioara. Cele mai cautate profesii din Suedia sunt programatori, medici, ingineri, constructori, profesori si lucratori sezonieri in agricultura (cules de fructe de padure si ciuperci).

In Suedia nu se stabileste nivelul unui salariu minim. Salariile sunt fixate separat in fiecare sector al economiei prin acorduri colective intre sindicate si angajatori. Potrivit Biroului Statistic Suedez, salariul mediu in Suedia in 2019 este de 38247,5 coroane pe luna (aproximativ 3 590 de euro). Dupa plata taxelor obligatorii, raman 2,630 de euro. Munca la Stockholm poate fi in medie de aproximativ 3.300 de euro net.

Invatamantul superior in Suedia

Suedia a daruit lumii treizeci de laureati ai premiului Nobel, inclusiv fondatorul acestui premiu prestigios, Alfred Nobel, care s-a nascut la Stockholm. Potrivit agentiei QS World University Rankings 2019, in topul celor 200 mai bune universitati din lume includ 5 universitati din aceasta tara. Cele mai prestigioase sunt considerate – Universitatea din Lund, Institutul Regal de Tehnologie si Universitatea Uppsala.

Din pacate, din toamna anului 2011, numai suedezii, precum si cetatenii Uniunii Europene si din Elvetia, pot beneficia de studii superioare gratuite in Suedia. Alti straini, inclusiv moldoveni si ucraineni, vor trebui sa plateasca in medie de 7,8-17,5 mii de euro pentru un an academic. In plus, pentru a solicita un permis de sedere in Suedia, un student strain trebuie sa aiba cel putin 8.190 de coroane pe luna pentru trai.

Asistenta medicala in Suedia

Asistenta medicala in Suedia in mare parte este finantata din impozite, ceea ce ofera fiecarui cetatean acces egal la serviciile de sanatate. Costul unei vizite la clinica este de 100 kr (9,7 euro), iar serviciile primare de asistenta medicala variaza de la 100 la 300 de euro, in functie de oras. In Suedia, un pacient nu trebuie sa plateasca niciodata o suma mai mare de 1,100 kr (105 euro) pentru consultatii medicale pe parcursul anului. O cifra similara este prevazuta pentru medicamentele eliberate pe baza de reteta. La vizitarea medicului, taxa maxima este de 400 kr (39 euro). In concluzie mentionam, ca speranta medie de viata in Suedia in 2019 este de 82 de ani, in timp ce barbatii traiesc aproximativ 80 de ani, iar femeile 84.

Învățământ

Învățământul superior in Suedia