Suedia este o tara unde oricine ar dori sa ajunga, aici avem aceiasi disciplina a muncii ca in Germania insa o vedere mai larga si mai corecta fata de emigrantii romani sositi la munca in Suedia. Una dintre cele mai cautate meserii pentru cei fara studii superioare este cea de barman sau ospatar, dar se cauta si si soferi de autocamioane si masini de mare tonaj, un avantaj pentru romanii ce vor sa se mute in Suedia si au experienta in acest domeniu.

Un avantaj major pentru cei ce vin sa lucreze in Suedia este si faptul ca asigurarile sociale sunt obligatorii, deci orice muncitor roman sosit la munca in Suedia va fi protejat. Mai mult, orice persoana ce traieste legal in Suedia are acces neingradit la asigurarea medicala, ceea ce va dati seama este un avantaj greu de egalat in alte tari din Uniunea Europeana.

Desi in marea majoritate a cazurilor statul suporta cea mai mare parte din cheltuielile medicale, sunt cazuri in care veti achita contravaloarea a 11 euro pentru serviciile medicale de urgenta, taxa ce poate urca maxim pana la 46 de euro. In schimb nu prea exista medicamente compensate, pana la suma de aproximativ 126 de euro anual veti plati din buzunar, apoi sumele scad progresiv, dar despre asta vom discuta mai tarziu.

In cazul in care munciti in Suedia si aveti un copil nascut acolo. veti primi timp de 480 de zile o alocatie in valoare de 21 de euro pe zi, dar trebuie sa aveti platite asigurarile cel putin  240 de zile inainte de nastere. Nu ezitati sa va platiti taxele la stat, daca munciti in Suedia si iesiti la pensie, aveti garantata o pensie de minim 10.755 de euro pe an!

Locuri de munca in Suedia