Suedeza este limba oficiala a Suediei, vorbita de aproximativ noua milioane de oameni. In Finlanda, este a doua limba de stat, copiii invata la scoala limba suedeza. Limba SUEDEZA apartine grupului de limbi germanice. Limba suedeza este foarte asemanatoare cu limba norvegiana si daneza si este cea mai populara limba scandinava in randul strainilor, poate pentru ca majoritatea locuitorii tarilor de pe intreaga peninsula scandinava o vorbesc. Gramatica si vocabularul suedez are multe in comun cu limbile engleza si germana.

Comparati:
Limba engleza – limba germana – limba suedeza
A man – Ein Mann – En man
It is a hat. – Das ist ein Hut – Det är en hatt.
Prima – om, barbat, a doua – aceasta este palarie.

Strainilor limba suedeza adesea le aminteste de limba germana, probabil pentru ca este o limba din grupul limbilor germanice, limba suedeza in Evul Mediu si timpurile noi a avut o influenta germana repetata: atunci veneau in Suedia multi comercianti, constructori si mestesugari, care au adus multe cuvinte din limba germana in limba suedeza.
In limba suedeza, ca si in limba germana, exista multe cuvinte lungi cu mai multe radacini, cum ar fi pianomusik – muzica de pian, musikskola – scoala de muzica etc. Suedezii insisi glumesc ca limba suedeza este gramatica engleza plus cuvintele germane.

Gramatica limbii suedeze este mult mai usoara decat limba germana. Cel mai dificil lucru de invatat este vocabularul si melodia ( pronuntia ) limbii.

Dupa cum se stie, o limba traieste mai mult daca exista lucrari minunate de literatura. In intreaga lume sunt cunoscuri slavii scriitori suedezi Astrid Lindgren si Selma Lagerlöf. Minunatele carti pentru copii si detectivele suedeze (Henning Mankell, Håkan Nesser, Lisa Marklund) sunt citite cu placere in multe tari ale lumii. Studiind limba suedeza, veti putea sa va alaturati si voi bogatului patrimoniu cultural al acestei tari nordice. Deoarece limba suedeza este similara cu alte limbi scandinave: norvegiana, daneza si islandeza, atunci, cunoscandu-o, veti putea calatori usor in alte tari scandinave.

Limba suedeza

In urmatorul articol ne vom familiariza cu alfabetul suedez.