* Combinatia -rs se citeste ca [ș] in interiorul cuvantului: mars [mas] martie, torsdag [* tușda] joi, att förstå
[fёșt’о] a intelege, si la intersectia de diferite cuvinte: var snäll [vașn’elli] fii bun.

* Litera -r in combinatiile -rd, rl, rt, rn dupa o vocala se pronunta din gat si abia auzit, ca in cuvintele din limba engleza
car, barn. Exemple: bort [boor] afara, ett barn [;barn] copil. Sunetul [p] de o asemenea pronuntie il vom marca cu subliniere: [r].

* In combinatiile -rg, lg, arg -g la sfarsitul cuvintelor dupa o vocala se pronunta ca [ei]: en älg [‘eli] elk, elan, arg [arei] rău, en borg [bor’ei] castel.

* In combinatiile -ng, gn, la pronuntare, aerul ca si cum ar intra in nas – se pronunta sunetul [n] nazal,
care corespunde cu [n] nasal in limbile franceza si engleza. Litera -g nu se pronunta. Se intalneste in cuvintele: Ingmar [Ingmar] (nume), en vagn [wagn] vagon, många [* Monga] mult.

* In combinatiile -nk la fel se pronunta sunetul nazal [n], in timp ce k se pronunta tot: en bank [banc] banca.

* In cuvintele care incep cu combinatiile -dj, lj, hj, gj, prima consoana nu se pronunta: djup [iu: p] profund, ett ljud [iu: d] sunet, en hjälp [ielp] ajutor.

* Combinatiile -tj, kj sunt pronuntate ca combinatia -șc: en kjol [șculi] fusta, tjugo [șciugu] douazeci.

* -sj, skj si stj – exista trei variate diferite de pronuntie a acestor sunete in diferite regiuni ale Suediei.
Studentii limbii suedeze sunt sfatuiti sa aleaga o optiune si sa vorbeasca in ea. De exemplu, se poate pronunta ceva intre [h] si [ș], ca -ș cu respiratia retinuta: en stjärna [* șerna / hărna] stea, en skjorta [* șu: rta /hu: rta] camasa, sju [șu: / hu:] sapte.

* Combinația -ti- in sufixul -tion- se pronunta ca [ș] sau [h] – en station [staș / hta’u: ] statie, en revolution [revoluș/ h: n] revolutie.

Atentie!
Retineti ca sunetul [ș] poate fi pronuntat diferit in limba suedeza, asa ca ascultati si incercati sa imitati vorbitorii nativi.

Memorati!
Sunetul [ii] in limba suedeza se pronunta in doua moduri:
* marcat in scris cu litera -j, se pronunta [ii] (ca primul sunet in cuvantul York;
* marcat in scris cu litera g, are sunetul [gh] – ma [gh] azin): in scris in scris [iiumm]- sala sportiva, att gilla [*iilla] a iubi.

Romani in Suedia